Promillerajat vesillä
16.03.2021
Kirjoitimme aiemmin artikkelin, miten promillerajat vaihtelevat eri valtioissa. Artikkeli oli suunnattu autoilijoille, joten tarkastelemme nyt samaa aihetta veneilijöiden näkökulmasta.
Veneilyn promilleraja on korkeampi kuin autoilun promilleraja. Promilleraja koskee henkilöä joka ohjaa venettä sekä henkilöä, joka toimii veneessä ”turvallisuuteen olennaisesti vaikuttavassa tehtävässä”. Suomessa vesiliikennejuopumuksen raja on 1 promille (0,44 mg alkoholia litrassa uloshengitysilmaa). Huomioitavaa on, että rikoslain ruorijuopumuksen kuvaus sisältää myös määritelmän, ”tai hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut”. Tätä jälkimmäistä määritelmää ei ilmeisesti ole käytännössä juurikaan sovellettu, mutta antaa viranomaisille mahdollisuuden arvioida myös sitä, vaikuttaako alkoholi tehtävistä suoriutumiseen. Vesiliikennejuopumuksesta ei tuomita, mikäli kyseessä on soutuvene.
Huomioitavaa on, että rikokseen syyllistyy myös, mikäli veneen luovuttaa kuljetettavaksi tai ohjattavaksi henkilölle, jonka promilleraja ylittyy. Veneen omistajan on hyvin hankala päällepäin arvioida toisen henkilön kykyä ohjata venettä, joten alkotesteri vakiovarusteena tuo turvaa ja vastuullisuutta veneilyyn.
Mikäli venettä kuljetetaan ammattimaisesti, promilleraja on Suomessakin tiukempi. Promilleraja on tuolloin 0,5 promillea ja koskee työtehtävien aikana, sekä sen jälkeen mitattua alkoholipitoisuutta.
Mikäli veneellä jatketaan matkaa kansainvälisille vesille, on hyvä huomioida, ettei säännöt ole kaikkialla samat.
Ruotsissa vesiliikennejuopumus on säännelty merilaissa, jonka mukaan rangaistavaa on, jos veren alkoholipitoisuus ylittää 0,2 promillea. Tämä edellyttää, että vene on moottorikäyttöinen, jolla voi ylittää 15 solmun nopeuden tai pituus on yli 10 metriä, eli koskee vain nopeita ja suuria aluksia. Muunlaisissa aluksissa kiinteää rajaa ei ole, vaan rangaistavuus on sidottu turvalliseen suorittamiseen. Kuten Suomessakin, rangaistavuus koskee ohjausta ja muita tehtäviä, jotka voivat vaikuttaa aluksen turvallisuuteen. Ihan vapaasti tätä rajanvedon puutetta ei kannata tulkita, sillä törkeän ruorijuopumuksen yhtenä huomioitava seikkana on mainittu se, että tekijän veren alkoholipitoisuus ylittää 1 promillen.
Tanskassakaan pienten alusten kuljettajille ei ole kiinteää promillerajaa. Ammattimaiselle liikenteelle, sekä vapaa-ajan aluksille, jotka ovat joko 15 metriä pitkiä tai tehoja on noin 25 hevosvoimaa (15 kW), promilleraja on 0,5. Koskee sekä kuljettajaa, että henkilöitä, joiden tehtävillä on oleellinen merkitys turvallisuudelle.
Norjassa sen sijaan yli 15 metrin pituisten alusten kuljettajilla (ja henkilöillä, joiden tehtävillä on merkitys turvallisuudelle) raja on 0,2 promillea. Kun moottori- tai purjeveneen raja ylittää 4,5 metriä, promilleraja on 0,8. Sama 0,8 raja pätee myös alle 15 metrin aluksissa, joita käytetään asiakkaiden kuljettamiseen. Pienten alusten kuljettajille ei ole määritelty kiinteää promillerajaa.
Kansainvälinen merenkulkujärjestö (IMO) on kansainvälisessä yleissopimuksessaan kirjannut, että aluksen päälliköllä, päällystöllä, sekä turvallisuustehtäviä hoitavalla henkilökunnalla on ohjaus- ja turvallisuustehtäviä suorittaessaan 0,5 promillen ruorijuopumusraja. Kyseinen sopimus koskee vain kansainvälisiä kauppa-aluksia, ei muita.
Suosittelemme alkotesterin veneen vakiovarusteeksi. Dräger 4000 on pieni ja näppärä yksityiskäyttöön tarkoitettu testeri. Mikäli käyttäjiä on useita ja suukappaleita vaihdetaan usein, suosittelemme tutustumaan Dräger 6000 alkotesteriin.
Vesiliikennettä valvoo poliisin lisäksi rajavartiolaitos ja tulli.
Lähteet:
Rikoslaki (39/1889)
Oikeusministeriön julkaisu 16/2011. Vesiliikennejuopumuksen promilleraja.
Voiko omaan alkotesteriin luottaa?
26.02.2021
Kysymys tulee eteen toisinaan, voiko siihen omaan alkometriin luottaa. Laadukkaaseen alkotesteriin voi luottaa, kunhan se on säännöllisesti kalibroitu.
Hieman vanhempi uutinen, joka toistuu aika ajoin: ”Oma alkometri näytti nollaa, poliisin 0,82”. Artikkelin mukaan oma alkotesteri ei aina ole luotettava. Tämä on totta. Markkinoilla on monenlaisia alkotestereitä.
Alkotesterit.fi myy ainoastaan Dräger alkotestereitä. Dräger on saksalainen yritys, joka on turvallisuusteknologian ja lääkinnällisen teknologian edelläkävijä. Alkoholi- ja huumevalvontalaitteista Drägerillä on vuosikymmenten kokemus. Tiukka laadunvalvonta takaa tulosten luotettavuuden, josta osoituksena myös se, että Drägeriin luottaa myös poliisivoimat ympäri maailman.
Jos suunnittelet alkotesterin hankintaa, olennaista on huomioida se, että tuote on kalibroitavissa. Yksikään laite ei ole ajan kuluessa luotettava, mikäli sitä ei ole huollettu / kalibroitu. Kaikki Dräger -alkotesterit ovat kalibroitavissa ja kalibrointi on helppoa. Kalibroinnin voi ostaa verkkokaupastamme tai vaihtoehtoisesti se onnistuu toimipisteellämme Lahdessa odottaessa. Jos ostat kalibroinnin verkkokaupasta, alkotesterin voi postittaa meille asiakaspalautustunnuksellamme 628312. Postitamme laitteen takaisin samana päivänä, kun olemme vastaanottaneet sen. Helppoa ja nopeaa!
Omaan alkotesteriin voi siis luottaa, kunhan pitää laitteen kunnossa. Ajokunto on hyvä varmistaa, olitpa sitten autolla, veneellä tai pyörällä liikenteessä. Toimi vastuullisesti!
Promillerajat eri valtioissa
24.01.2021
Lähtökohta on, että alkoholia ei ole veressä lainkaan, jos autolla lähdetään ajamaan. Paras tapa varmistaa ajokunto, on testaaminen. Teoreettiset laskelmat ja nyrkkisäännöt eivät ole luotettavia, sillä alkoholin palaminen on aina yksilöllistä ja yhden oluen polttamiseen voi elimistöltä kestää jopa kolme tuntia.
Mikäli autolla suunnataan Suomen rajojen ulkopuolelle, on hyvä huomioida, että promillerajat vaihtelevat suuresti maittain. Suomessa rattijuopumuksen raja ylittyy, mikäli veren alkoholipitoisuus ylittää 0,5 promillen rajan tai litrassa uloshengitysilmaa on vähintään 0,22 mg alkoholia. Näin on myös Tanskassa ja Bulgariassa, mutta ei suinkaan kaikissa Euroopan maissa.
Mikäli suuntaat Ruotsin tai Tallinnan risteilylle ja auto on laivassa mukana, on mahdollista, että päädyt puhallusratsiaan ajaessasi laivasta ulos. Tuolloin on hyvä huomioida, että Ruotsissa ja Virossa rattijuopumuksen raja on 0,2 promillea, eli huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa. Sama 0,2 promillen raja on myös Norjassa.
Kun matka jatkuu etelän suuntaan, Latviassa promilleraja on 0,5 mikäli ajokokemusta on kertynyt yli kaksi vuotta. Jos ajokortti on ollut alle kaksi vuotta, rattijuopumuksen raja ylittyy jo 0,2 promillessa. Liettuassa mopo- ja moottoripyöräkuskeilla on nollatoleranssi, samoin kokemattomilla kuljettajille. Muilla autolla ajavilla rattijuopumuksen rajana on 0,4 promillea. Puolassa veren alkoholipitoisuus sen sijaan täytyy olla alle 0,2 promillea.
Saksassa, Italiassa ja Kroatiassa veren suurin sallittu alkoholipitoisuus on 0,5 promillea, mutta ammattikuljettajilla nollatoleranssi ja sanktiona jopa irtisanominen. Samoin nuorilla (alle 21-vuotiailla) ja kokemattomilla (alle 2 vuotta sitten ajo-oikeuden saaneilla) on nollatoleranssi.
Kreikassa ja Espanjassa raja on sama kuin Suomessa, 0,5 promillea. Promilleraja on kuitenkin alhaisempi ammattikuskeilla ja kokemattomilla (alle 2 vuotta ajokokemusta) kuljettajilla. Espanjassa on tällöin 0,3 promillen raja ja Kreikassa 0,2 promillea.
Alankomaissa ja Irlannissa tavallisille kuljettajille ja ammattiautoilijoille sallitaan 0,5 promillen raja, kun taas alle 5 vuoden ajokokemuksen omaavien rajana on 0,2 promillea. Belgiassa rajana on 0,5 promillea muille kuin ammattiautoilijoille, joiden rattijuopumuksen rajana on 0,2 promillea.
Itävallassa veren alkoholipitoisuus tulee olla alle 0,5 promillea, poikkeuksena alle 2 vuoden ajokokemuksen omaavat ja ammattikuljettajat, joiden promilleraja on 0,1. Unkarissa sen sijaan kaikilla kuljettajilla on nollatoleranssi.
Jos illalla nauttii alkoholia, on ajokunto aamulla syytä testata luotettavalla testerillä ja huomioida kyseisen maan lainsäädäntö.
Jos suunnittelet matkaa ja haluat tarkistaa Euroopan valtioiden rattijuopumusrajat, löydät ne täältä.
Dräger 3820 vs Dräger 4000
12.01.2021
Dräger Alcotest 3820 on ollut erittäin suosittu alkotesteri kuluttajien keskuudessa. Nyt markkinoille saatiin sen seuraaja, Dräger 4000, jonka myötä hyvästelemme Dräger 3820 mallin.
Dräger 4000 on ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään hyvin edeltäjänsä kaltainen. Molemmat alkotesterit antavat nopeasti tarkan ja luotettavan puhallustuloksen.
Molemmille ominaista on, että alkotesteri soveltuu niin yksityis- kuin ammattikäyttöön. Laite on pienikokoinen ja helppo kantaa mukana. Molempiin sopivat samat suukappaleet, jotka ovat erikoismuotoilunsa ansiosta helppo vaihtaa ja joissa on huomioitu hygieenisyys niin, että käyttäjän huulet eivät kosketa testerikoteloa.
Dräger 4000 -mallin takaosassa on kansi, joka helpottaa paristonvaihtoa. Dräger 3820 mallin paristojen vaihto oli hankalampaa, mutta CR123A -paristolla voidaan tehdä yli 1500, joten pariston vaihto ei ole kovin usein ajankohtainen.
Dräger Alcotest 4000 kieleksi voi valita suomen, englannin tai ruotsin. Dräger 3820 kielenä toimi ainoastaan suomi. Dräger 4000 malli myös tallentaa 100 puhallusta muistiin. Muuten ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset edeltäjänsä kanssa.
Kuten edeltäjänsä, Dräger 4000 on suunniteltu käyttäjäystävällisyys edellä. Selkeä näyttö, äänimerkit ja taustavalaisu painike tekevät laitteesta helppokäyttöisen, joten puhallusnäytteen ottaminen sujuu keneltä tahansa.
Dräger alkometri tarjoaa nopean ja luotettavan analyysin mittaamalla alkoholipitoisuuden uloshengityksestä. Dräger on maailman johtava alkoholimittalaitteiden valmistaja. Valmistusmaa Saksa.
Laite on helppo käyttää: Vain napinpainallis ja testeri on käyttövalmis. Puhallus suukappaleeseen ja tulos näkyy välittömästi näytöllä.
Älä ota turhia riskejä
Työpäivän jälkeisen oluen polttamiseen voi elimistöltä kestää jopa kolme tuntia. Maksan toiminta ei ole nuorilla läheskään yhtä tehokasta kuin aikuisilla. Maksan toimintaan ei voi vaikuttaa runsaalla veden juomisella, hikoilulla, eikä kylmällä suihkulla. Ainoa tapa selvittää veren alkoholipitoisuus, on testaaminen! Jos haluat toimia vastuullisesti, voit luottaa vain tarkkoihin lukemiin. Teoreettiset laskelmat ja nyrkkisäännöt sisältävät riskejä, sillä alkoholin palaminen on aina yksilöllistä.
Tutustu uuteen Dräger 4000 täältä ja tilaa omasi!
Oikean Dräger alkometrin valinta
28.12.2020
Omiin tarpeisiisi soveltuvan alkometrin valinta riippuu alkometrin käyttötarkoituksesta.
Tuotevalikoimassamme on Dräger huumeseulontaratkaisun lisäksi yksityiskäyttöön soveltuva Dräger 3820 ja 4000 alkometri, Dräger 5000 seulontaan, Dräger 6820 alkometri ammattikäyttöön, sekä Dräger 5820, joka sopii niin yksityiskäyttöön kuin ammattikäyttöönkin. Kerromme tässä artikkelissa näiden eroavaisuudet, jotta osaat valita juuri sinulle sopivan ratkaisun.
Kaikki Dräger alkometrit ovat yhtä luotettavia. Dräger on maailman johtava alkometrilaitteiden valmistaja. Dräger 3820 ja siitä uusi versio Dräger 4000 ovat ensisijaisesti yksityiskäyttöön suunnattuja, nopeita, helppokäyttöisiä ja yhtä luotettava kuin poliisin alkometri. Laite soveltuu myös ammattikäyttöön. Laitteen mukana tulee 3 suukappaletta. Mikäli suukappaleita tarvitsee lisää, ovat nämä erikoismuotoillut suukappaleet arvokkaampia kuin esimerkiksi Dräger 5820 alkometriin tarkoitetut pillit. Mikäli pillit ovat kovassa käytössä, Dräger 5820 on järkevä valinta. Olennaisin ero Dräger 3820/4000 ja 5820 välillä ovat siis suukappaleet.
Mikäli alkometri tulee omaan käyttöön, ei suukappaleiden hinta ole ratkaiseva. Tällöin Dräger 3820 tai Dräger 4000 on hyvä valinta. Mikäli alkometri ostetaan meiltä ja käytetään säännöllisesti vuosittain kalibroitavana, annamme näille yksityiskäyttöön tarkoitetuille alkometrille 3 vuoden takuun. Lisäksi laitteen paristot kestävät noin 1500 puhallusta, joten alkometri on huoltovapaa. Laite ilmoittaa kalibroinnin tarpeesta. Dräger 3820 oon saatavilla niin kauan kuin tavaraa riittää. Sen jälkeen tämän tulee korvaamaan Dräger 4000. Näiden kahden eroavaisuuksista olemme kirjoittanut täällä.
Dräger 5820 etuna on edellä mainitut pillit ja niiden edullisuus. Lisäksi laitteella voidaan mitata alkoholipitoisuus myös ympäröivästä ilmasta ilman pilliä, ns. passiivinen näytteenotto. Suukappaleiden vaihto on yksinkertaista ja nopeaa. Suukappaleiden muotoilussa on huomioitu hygieenisyys, jotta käyttäjän huulet eivät kosketa testerikoteloa. Alkometrin elektrokemialliselle anturille on ominaista erittäin lyhyt vasteaika ja pitkä käyttöikä.
Dräger 5000 seulonta-alkometri on tarkoitettu massapuhallutukseen, esimerkiksi työmaalla tai vastaavassa tilanteessa, jossa puhallutettavien henkilöiden määrä on suuri. Seulonta-alkometrillä saadaan testattua nopealla tahdilla useita henkilöitä, eikä suukappalekustannuksia ole. Dräger 5000 alkometrillä puhalletaan suppiloon pillin sijaan. Seulonta-alkometrin etuja ovat edullisuus ja testauksen nopeus. Testin tulos osoittaa onko näytteessä alkoholia vai ei. Alkometri ei siten ilmoita promilleja lukemana, vaan tarkempi testaus tehdään esimerkiksi toisenlaisella Dräger alkometrillä.
Dräger Alcotest 6820 pystyy mittaamaan jopa tajuttomalta potilaalta, onko uloshengityksessä alkoholia. Dräger 6820 alkometri on suunnattu ammatti- ja viranomaiskäyttöön, kuten esimerkiksi poliisin liikennevalvontaan, rajavartiolaitoksille, vankiloihin, terveydenhuoltoon, ambulanssiin jne. Laite on erittäin helppokäyttöinen ja mahdollistaa myös tilastotietojen keräämisen.