Alkotesterit.fi

Käsidesin vaikutus alkometrin / alkolukon toimintaan

13.11.2020

Dräger alkometri näyttää pieniä määriä alkoholia, vaikka asiakas / potilas ei ole sitä nauttinut. Onko laite rikki?

Käsidesin käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti ja olemme saaneet kyselyitä sen vaikutuksesta alkometrin toimintaan.

Dräger alkometri ja alkolukko voi näyttää pieniä määriä alkoholia, mikäli tilassa on esimerkiksi käsidesistä haihtuvaa alkoholihöyryä. Tyypillisesti nämä käsidesistä lähtöisin olevat mittarilukemat ovat alueella 0,05–0,2 promillea

Mistä tämä johtuu?

Tällä hetkellä käsidesiä on käytössä vähän joka paikassa, joka aiheuttaa sen, että tilaan jossa se on avattu, haihtuu alkoholihöyryä. Tämä alkoholihöyry menee hengitettäessä keuhkoihin ja suurin osa palautuu uloshengityksen mukana suun kautta ulos. Jos silloin puhaltaa seulontametriin, jossa ei ole suualkoholin tunnistusta, saadaan aikaan alkometriin lukema, joka vastaa hengitysilman alkoholipitoisuutta.

Kun samassa tilassa olevat henkilöt tekevät testin ja kaikki saavat saman tuloksen, voi laitteen luotettavuus epäilyttää. Täysin pois suljettua ei ole, että laite olisi rikki, mutta erittäin suurella todennäköisyydellä laite kuitenkin toimii oikein.

Huomioi seuraavat asiat

  • Jos alkometri on tilassa, jossa alkoholin peruspitoisuutta esiintyy, koko alkometri on ”kyllästetty” alkoholilla. Tähän ei riitä, että alkometriä käytetään nopeasti esimerkiksi ulkoilmassa, vaan alkometrin tulee olla pitkään (24 h) tilassa, jossa käsidesiä / alkoholihöyryä ei ole, jotta saadaan paluu normaaliin ja oikeaan tulokseen.
  • Käsien desinfiointi voi vielä pahentaa tilannetta, sillä desinfiointiaine haihtuu lämpimältä iholta nopeasti tilaan /  hengitysvyöhykkeeseen. Huomioi tämä alkometriä käyttäessäsi.
  • Jos geelimäistä desinfiointiainetta tippuu esimerkiksi vaatteisiin, se voi haihduttaa alkoholia hengitysvyöhykkeeseen melko pitkäänkin.
  • Laitteen puhdistukseen voi käyttää alkoholipitoista puhdistusainetta, mutta muista ottaa se huomioon laitteen käytössä. Huomioithan myös suukappaleiden hygienian.

Vastaavia ongelmatilanteita voi syntyä monilla eri tavoilla, mutta tässä tyypillisimmät. Mikäli kuitenkin epäilet laitteen toimivuutta, tarkista ensin, että olet muistanut kalibroida laitteen säännöllisesti. Mikäli kalibrointi on unohtunut, voit lähettää laitteen meille osoitteeseen: Auto-Alarm Finland Oy, Hirsimetsäntie 10, 15200 Lahti. Kalibroinnin jälkeen postitamme laitteen sinulle takaisin. Kalibrointi onnistuu myös paikan päällä odottaessasi.

Olemme myös Dräger valtuutettu alkolukkojen ja alkometrien huoltopiste. Voit lähettää tai tuoda alkometrin meille huoltoon tarvittaessa.