Idea alkometristä syntyi Drägerin juhlissa – humalassa

10.12.2020

Ensimmäinen Dräger alkometri tuli markkinoille vuonna 1953. Kyseessä oli maailman ensimmäinen puhallettava alkotesteri, jolla kyettiin tarkistamaan oliko kuski alkoholin vaikutuksen alaisena.

Tarina kertoo, että Dräger -yhtiön henkilökunnan juhlissa kinattiin siitä, kuka oli eniten humalassa. Tämän seurauksena seuraavan aamun kokouksessa saatiin idea alkoholimäärän testauksesta hengitysilmasta ja ensimmäinen puhallettava alkotesteri sai alkunsa.

Kolmen vuoden tuotekehityksen jälkeen syntyi kaupallinen tuote, Alcotest-Röhrchen, joka sisälsi lasiputken ja pussin. Tätä laitetta käytettiin Saksassa poliisin työkaluna aina 1990-luvulle asti. Laitteita oli käytössä myös Suomessa 60-70 -luvuilla.

Alcotest-Röhrchen -laitteessa olevan pussin tarkoitus oli ainoastaan se, että nähtiin puhalluksen määrä. Alkoholintunnistus perustui kemiaan, keltaiseen ioniyhdisteeseen kaliumkromaattiin sekä rikkihappoon. Lasiputken molemmat päät rikottiin ja toinen pää asennettiin suppiloon. Mikäli uloshengitysilmasta löytyi alkoholia, muuttui keltainen vihreäksi.

Tuohon aikaan lopullisen ajokunnon selvittämiseksi tutkimukset jatkuivat vielä. Vihreän värin puhaltanut asiakas ohjattiin lääkärintarkastukseen, jossa humalatilaa tutkittiin verikokeen lisäksi myös pyytämällä asiakasta tökkimään sormenpäitä vastakkain, poimimaan lattialta tulitikkuja yhdellä kädellä, sekä elokuvista tutulla viivaa pitkin kävelyllä. Näiden perusteella lääkäri teki lopullisen arvionsa.

Vuonna 1889 perustettu Dräger valmistaa edelleen niin alkometrejä, kuin huumetestauslaitteita. Laitteet ovat poliisien käytössä maailmanlaajuisesti – nykyään toki digitaalisia, äärimmäisen tarkkoja ja huippuunsa kehitettyjä.

Yksityiskäyttöön soveltuu parhaiten Dräger 3820. Mikäli käyttäjiä on useita ja suukappaleita vaihdetaan tiuhaan tahtiin, suosittelemme Dräger 5820.