Promillerajat eri valtioissa

24.01.2021

Lähtökohta on, että alkoholia ei ole veressä lainkaan, jos autolla lähdetään ajamaan. Paras tapa varmistaa ajokunto, on testaaminen. Teoreettiset laskelmat ja nyrkkisäännöt eivät ole luotettavia, sillä alkoholin palaminen on aina yksilöllistä ja yhden oluen polttamiseen voi elimistöltä kestää jopa kolme tuntia.

Mikäli autolla suunnataan Suomen rajojen ulkopuolelle, on hyvä huomioida, että promillerajat vaihtelevat suuresti maittain. Suomessa rattijuopumuksen raja ylittyy, mikäli veren alkoholipitoisuus ylittää 0,5 promillen rajan tai litrassa uloshengitysilmaa on vähintään 0,22 mg alkoholia. Näin on myös Tanskassa ja Bulgariassa, mutta ei suinkaan kaikissa Euroopan maissa.

Mikäli suuntaat Ruotsin tai Tallinnan risteilylle ja auto on laivassa mukana, on mahdollista, että päädyt puhallusratsiaan ajaessasi laivasta ulos. Tuolloin on hyvä huomioida, että Ruotsissa ja Virossa rattijuopumuksen raja on 0,2 promillea, eli huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa. Sama 0,2 promillen raja on myös Norjassa.

Kun matka jatkuu etelän suuntaan, Latviassa promilleraja on 0,5 mikäli ajokokemusta on kertynyt yli kaksi vuotta. Jos ajokortti on ollut alle kaksi vuotta, rattijuopumuksen raja ylittyy jo 0,2 promillessa. Liettuassa mopo- ja moottoripyöräkuskeilla on nollatoleranssi, samoin kokemattomilla kuljettajille. Muilla autolla ajavilla rattijuopumuksen rajana on 0,4 promillea. Puolassa veren alkoholipitoisuus sen sijaan täytyy olla alle 0,2 promillea.

Saksassa, Italiassa ja Kroatiassa veren suurin sallittu alkoholipitoisuus on 0,5 promillea, mutta ammattikuljettajilla nollatoleranssi ja sanktiona jopa irtisanominen. Samoin nuorilla (alle 21-vuotiailla) ja kokemattomilla (alle 2 vuotta sitten ajo-oikeuden saaneilla) on nollatoleranssi.

Kreikassa ja Espanjassa raja on sama kuin Suomessa, 0,5 promillea. Promilleraja on kuitenkin alhaisempi ammattikuskeilla ja kokemattomilla (alle 2 vuotta ajokokemusta) kuljettajilla. Espanjassa on tällöin 0,3 promillen raja ja Kreikassa 0,2 promillea.

Alankomaissa ja Irlannissa tavallisille kuljettajille ja ammattiautoilijoille sallitaan 0,5 promillen raja, kun taas alle 5 vuoden ajokokemuksen omaavien rajana on 0,2 promillea. Belgiassa rajana on 0,5 promillea muille kuin ammattiautoilijoille, joiden rattijuopumuksen rajana on 0,2 promillea.

Itävallassa veren alkoholipitoisuus tulee olla alle 0,5 promillea, poikkeuksena alle 2 vuoden ajokokemuksen omaavat ja ammattikuljettajat, joiden promilleraja on 0,1. Unkarissa sen sijaan kaikilla kuljettajilla on nollatoleranssi.

Jos illalla nauttii alkoholia, on ajokunto aamulla syytä testata luotettavalla testerillä ja huomioida kyseisen maan lainsäädäntö.

Jos suunnittelet matkaa ja haluat tarkistaa Euroopan valtioiden rattijuopumusrajat, löydät ne täältä.