Sähköpotkulauta ja promilleraja

27.05.2021

Vuokrattavat sähköpotkulaudat yleistyvät kaupungeissa. Erittäin kätevä kulkuväline, jonka voi ottaa mistä vaan ja jättää määränpäähänsä. Tämä on houkuttelevaa myös ravintolaillan jälkeen. Terassilta voi poistua itseään rasittamatta vuokraamalla sähköpotkulaudan. Sanomattakin on selvää, että kova vauhti ja päihteet eivät sovi yhteen.

Moottori -lehden artikkelin mukaan tankojuoppous on käytännössä sekä sallittua, että kiellettyä. Sähköpotkulaudassa on kyse moottorittomasta ajoneuvosta. Lain mukaan, joka aiheuttaa vaaraa toisen turvallisuudelle ajaessaan tällaista alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena, voidaan tuomita sakkoon tai jopa vankeusrangaistukseen. Käytännössä poliisi voi tilanteeseen puuttuessaan vain kehottaa jatkamaan matkaa jalan. Rikosnimike täyttyy vasta, kun toiminta aiheuttaa vaaraa toisen turvallisuudelle.

Lainsäädäntö laahaa usein hieman perässä, eikä sähköpotkulautojen tai sähköpyörien käyttöä ole lain sanamuodoissa huomioitu. Tämä ei tarkoita, että emme voisi jokainen käyttää maalaisjärkeä ja toimia vastuullisesti. Sähköpotkulautojen vauhti on kova. On selvää, että humalatila ja sähköpotkulauta ei ole hyvä yhdistelmä. Vaikka rikosnimike täyttyy, kun toiminta aiheuttaa vaaraa toisen turvallisuudelle, toimimalla vastuullisesti ennaltaehkäistään vaaratilanteeseen päätymistä.

Tutkimusten mukaan 0,5 promillen ylittävä humalatila nostaa onnettomuusriskiä huomattavasti. Älä ota turhia riskejä, vaan testaa ajokuntosi luotettavalla alkotesterillä. Testeri kulkee pienen kokonsa ansiosta helposti käsilaukussa tai taskussa.